27 Eylül 2013 Cuma

İster ince, ister kalın: Önemli olan işlevi!

Yaz aylarının sıcaklığından bunaldığımızı belirten milyonlarca twit, statü, fotoğraf vb. dijital kirliliği ardımızda bırakarak sonbaharın serinliğine kendimizi bırakıyoruz. Dökülen yaprakların yarattığı kolaj çalışmalarının caddelerimizi süslemesine pek az bir zaman kaldı diyecekken, caddelerimizde ağaç mı kaldı ki sorusu gelince aklıma bu romantizm buhranından hemen uzaklaşmam gerektiğini sezdim.

Bırakın caddeleri, rüzgarları, bahar ya da sonbaharları... İnsanoğlunun dünya tarihinde adını söz ettirdiği günden bu yana, yani homo sapiens akrabalarımızın bilindik tarihine göre ilerleyecek olursak 45.000 yıldan bu yana ait olduğumuz saçlarımız, her mevsim döngüsünde dökülüp seyrekleşmeye, çoğalıp sıklaşmaya başlamıştır.  45.000 yıldır dünya üzerine saç döken sadece bir canlının geride bıraktığı saç hazinesini düşünebiliyor musunuz? Üzerinde yaşadığımız ana kara ciddi anlamda tuhaf bileşenlerin çürüme ya da ufalanma ile oluştuğu ve adına toprak dediğimiz örtü ile kaplı çok şükür ki... Konumuz tabi ki coğrafya değil, konumuz saçlarımız ve sonbahar; öyleyse sözü daha fazla uzatmadan konumuz üzerinden devam edelim.

Var olmalarının, uzamalarının, dökülmelerinin, sık ya da seyrek oluşlarının hepsi için belli bir mantık geliştirdiğimiz saçlarımızın mevsimler arası geçişlerde de mantıklı desteklere ihtiyaç duyduklarını bilmemiz gerek. Yaz döngüsünde biyolojik saatimizce kurgulanarak gerçekleştirilen dökülme işleminden sonra, kış döngüsünde de soğuk kış aylarına karşı bizi sıcak tutmak adına yeni gürleştirme faal olur. Bu faallik dönemi için piyasada saçları ve kökleri besleyen türevlerinin türevi dahi olan binlerce ürün bulabilirsiniz, tabi saçınızı iyi tanıyıp, onun isteklerine yönelik alışveriş yapmanızda fayda var. Ancak saç sadece piyasadaki ürünler ile değil yediklerimiz ile de desteklenmelidir. Protein, demir, çinko, B, C, A, E vitaminlerine sahip yiyecekleri tüketerek de 45.000 yıldır bizi yalnız bırakmayan ölü hücrelerden oluştuğu halde hala canlı kalabilmek için elinden geleni sarf eden bu güzide dostumuzu desteklemek ve ödüllendirmek boynumuzun borcu diye düşünüyorum.






0 yorum:

Yorum Gönder

Tema resimleri sndr tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

© 2011 Maddenin Sanat Hali, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena